Chefs Mazijk Culinair 2023

en hun keukens

Restaurant 't klooster

Een begrip in Wijk bij Duurstede en een culinaire voortrekker met lef en ambitie! Topchefs Rik, Roy en sommelier Toby werken als een gedreven team al jaren samen om hun gasten een onvergetelijke culinaire beleving te bezorgen. Liefst met lokale ingrediënten – uit hun eigen kruidentuin, uit de Wijkse Moestuin en het Wijkse Voedselbos -, en dus seizoens- en weergebonden.

Hun neus voor smaakavontuur en hun ondernemerslef inspireerden hen tot het initiatief voor het meerdaagse culinaire festival Mazijk Culinair.

Wijk op z’n best en lekkerst!

Culinaire beleving

de chefs vrijdag 16 juni 2023

Andre van Alten

André van Alten

La Provence, Driebergen

“Ik houd van het traditionele koken. Echte, ambachtelijke sauzen en recepten die veel aandacht en liefde vragen. In La Provence laat ik de producten, de technieken en de smaken voor zich spreken. Onze bereidingswijzen kosten veel tijd en vakmanschap. Dat zie je op het bord niet terug, dat proef je.”

André van Alten (1969) komt uit een echte horecafamilie op de Utrechtse Heuvelrug. Van kleins af aan is hij bij zijn vader in de keuken te vinden. Als tiener wordt zijn tijd grotendeels opgeslokt door de topsport, maar uiteindelijk kiest hij toch voor een carrière in de keuken. Sinds 2000 is hij patron-cuisinier van La Provence in Driebergen-Rijsenburg. Met dezelfde toewijding, volharding en discipline die hem in de sport vooruitbrachten, stort hij zich op zijn gerechten en in 2011 mag hij een Michelinster achter zijn naam schrijven.

Dennis Huwaë

Dennis Huwaë

Daalder, Amsterdam

“Wat we ook doen, het is altijd met een eigen twist. De keuken is geen keuken te noemen. Het is alles door elkaar. Wat ik vandaag leuk vind, ga ik morgen misschien wel anders doen. Het is hier elke dag feest.”

Dennis Huwaë (1983) ontdekte dankzij de Belgische sterrenchef Guy van Cauteren al vroeg het verschil tussen een kok en een chef en koos zijn pad. Een belofte aan zijn veel te vroeg overleden vader zorgde ervoor dat Dennis daar nooit vanaf week. Jarenlang fietste hij in het holst van de nacht van Zaandam naar Amsterdam, waar hij zich van de ontbijtservice in Hotel Okura opwerkte naar de sterrenkeukens van Ciel Bleu, ’t Brouwerskolkje en &samhoud places. In 2016 wordt Dennis Huwaë patron-cuisinier van Daalder in Amsterdam, waarmee hij in 2021 een Michelinster verovert.

Richard van Oostenbrugge

Richard van Oostenbrugge

Restaurant 212, Amsterdam

“Onze kookstijl is rustiek en opwindend. We werken met de allermooiste producten waar we zowel een klassieke als spannende twist aan geven.
De à-la-cartekaart bestaat grotendeels uit signatuurgerechten die we continu blijven ontwikkelen en vernieuwen. Zo verrassen we met het allerbeste wat we hebben in product en presentatie.”
Richard van Oostenbrugge (1975) leerde het koksvak bij klassieke bedrijven in Frankrijk en Zwitserland. In 2008 vormde hij voor het eerst een team met Thomas Groot (1985) bij het Amsterdamse restaurant Envy; het begin van een ijzersterke combi van ambacht, kwaliteit en creativiteit. In 2013 koken ze de eerste ster voor Envy, in 2014 de tweede en wordt Richard ‘Gault&Millau Chef van het Jaar’. In 2018 openen ze als patron-cuisiniers, op hun droomlocatie, Nederlands eerste no-table restaurant ‘212’. Binnen een jaar ontvangen ze een eerste Michelinster en in 2021 de tweede. Vlakbij 212 opende het duo afgelopen jaar De Juwelier* en La Mer.
Wilco Berende

Wilco Berends

De Nederlanden,
Vreeland a/d Vecht

“Ik kook met de seizoenen mee en het liefst met Nederlandse producten. Ambacht vind ik het allerbelangrijkste. Ik wil dat het keukenteam de klassieke technieken beheerst. Ambacht zit in passie en bereiding. We beginnen altijd vanuit de basis: het product zoals het uit de natuur komt.”

Wilco Berends (1972) werkt tijdens zijn opleiding SVH Meesterkok onder meer bij de sterrenrestaurants Merlet in Schoorl en De Hoefslag in Bosch en Duin. Na zijn opleiding keert hij terug naar Merlet waar hij eerst als sous-chef en later als chef de Michelinster weet te houden. Om zich nog verder te bekwamen loopt Wilco stages bij Scholteshof** in België en L’Escargot* in Engeland. In 2006 treedt hij aan als chef bij De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht. Zes jaar later is hij patron-cuisinier.

de chefs zaterdag 17 juni 2023

Jermain de Rozario

Jermain de Rozario

De Rozario, Helmond

“In een duurzamere toekomst spelen groenten de hoofdrol. Dus ook op onze kaart. Wij houden van uitdagingen en maken groenten graag sexy, gecombineerd met onze Aziatische smaken, en doen het op onze eigen manier. In ons menu verstoppen we onze emoties en inspiratie uit het dagelijks leven en werken wij met wat onze Kebun Sayur (groentetuin) te bieden heeft.”

Jermain de Rozario (1985) deed ervaring op bij onder andere De Lindehof in Nuenen. In 2016 opent hij de deuren van zijn eigen restaurant in Helmond: De Rozario. Aziatische keuken, met als inspiratiebron Indonesië. Drie jaar later ontvangt hij daarvoor een Michelinster en vorig jaar bekroonde de GaultMillau-gids hem met 14 van de 20 punten. Hij staat bekend als eigenzinnig en zoekt in zijn werk én gerechten verbinding, rust en impact.

Roy Schipper

Topchef Roy schipper

't Klooster,
wijk bij duurstede

Topchef Roy houdt van de Italiaanse keuken, maar gebruikt ook veel Franse kooktechnieken. “De juiste bereiding van het product in combinatie met een heerlijke saus is wat ik het lekkerst vind. Ik wil de rijkheid van mijn omgeving laten zien.”

Topchef Roy (1991) is diepgeworteld in Wijk en omgeving. Geboren en getogen in Zoelmond droomde hij altijd al van een eigen restaurant in de omgeving. Na zijn opleiding voor zelfstandig werkend kok werkte hij als souschef bij restaurants in de Betuwe en Midden-Nederland. Toen hij als chef bij Coco Pazzo in Houten werkte, deed zich de mogelijkheid voor om restaurant ’t Klooster over te nemen. Daar hoefde hij geen 2 keer over na te denken.

Rik Veen

topchef Rik veen

't klooster,
wijk bij duurstede

“Wanneer je alleen lokale verse producten gebruikt, heb je minimale keuzes, je gaat dan automatisch een stuk anders en creatiever denken.”

Topchef Rik Veen (1996) voltooide zijn koksopleiding aan het Koning Willem I College in Den Bosch en doorliep glansrijk de Sterklas van het ROC van Amsterdam. Zijn culinaire carrière startte hij als leerling bij onder meer Tante Koosje in Loenen aan de Vecht. Bij De Lindehof  (twee Michelin-sterren) in Nuenen leerde hij de kneepjes van het vak kennen als chef de partie en 2,5 jaar als sous-chef. Sinds eind 2019 heeft hij zich bij Topchef Roy en sommelier Toby gevoegd om samen met hen ’t Klooster op culinair gebied een nieuwe impuls te geven.

Edwin Klaasen

Edwin Klaasen

BROODHEEREN, Raamsdonksveer

Hoe je de lekkerste broden zelf maakt? Daar weten ze bij Broodheeren álles van! Sterker nog, Edwin Klaasen heeft er zijn missie van gemaakt om zijn kennis en ervaring over het ambacht en de productie van (desem)brood te delen. In 2013 heeft hij daarom ook een bak boek uitgebracht “ik bak geweldig, jij trouwens ook”. 

Edwin Klaassen en Bart Cales zijn ten tijde van de coronacrisis samen de uitdaging aangegaan om een nieuwe bakkerij en kenniscentrum in Raamsdonksveer (Noord-Brabant) te openen. “Ambacht overdragen en eerlijk puur brood bakken; dat is waar Broodheeren voor staat,” vertelt bakker Edwin. “Wij willen een trefpunt zijn waar alle creatievelingen in de wereld samenkomen en kennis over het ambacht broodbakken uitwisselen. Wij willen samenbrengen en inspireren, duurzame relaties aangaan en kennis aan andere experts en enthousiaste broodbakkers overdragen.”

Edgaras Razminas
Toby Sadettan
Martijn Verkerk
Milan Visser

de sommeliers 2023

Edgaras Razminas

Edgaras Razminas

De Rozario, Helmond

“Wat zit er achter het etiket op de fles? Daarin zit voor mij het verhaal van een mooie wijn. Wijn gaat namelijk over boeren, seizoenen, de bodem, het weer. Ver weg van alle fancy glamour van chique restaurants. Noem me tegendraads, anders; ik weet waar ik het over heb en doe het op mijn eigen manier. Jermain de Rozario en ik vormen we een goed team; we nemen onze persoonlijke ervaringen mee en geven gastheerschap en restaurant een nieuwe invulling.”

Edgaras Razminas kwam in 2010 naar Nederland en werkte onder meer in restaurantkeukens om zijn opleiding Hotelschool te kunnen bekostigen. Met hard werken en een gezonde dosis nieuwsgierigheid en bluf schopte hij het tot sommelier in De Lindehof in Nuenen. Dat leverde hem in 2019 de titel Sommelier van het Jaar Gault&Millau op en in 2021 diezelfde onderscheiding van Michelin. Sinds 6 maanden werkt hij bij De Rozario.

Toby Sadettan

Toby Sadettan - maître-sommelier

't Klooster,
wijk bij duurstede

Sommelier Toby is een wereldburger: met z’n Frans-Nederlandse afkomst spreekt hij z’n talen en werkte hij over de hele wereld in zaken op topniveau. Als chef-sommelier en bedrijfsleider bij sterrenrestaurant Sola en als sommelier bij sterrenrestaurant Ze Kitchen Galerie in Parijs, bijvoorbeeld.

Bij wijngroothandel Bruno Quenioux Selection in Parijs kon hij als key accountmanager zijn vinologische kennis verdiepen, en bij de inmiddels gesloten restaurants Rikhards en Välimäki (twee sterren) in Helsinki leerde hij de wereld van de sterren kennen. Bij verschillende van deze restaurants schreef hij award-winnende wijnkaarten.

In de periode 2011-2012 werkte hij in diverse Australische restaurants, waaronder Quay in Sydney – destijds op plaats 29 van de S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Sommelier Toby heeft ruime ervaring in het organiseren van culinaire events en is co-founder van Stovetrotter, een reizend pop-up-restaurant dat opende in Frankrijk, Marokko, Canada en Sri Lanka. Dus Mazijk Culinair heeft met hem een ervaren culinair avonturier en kartrekker in huis!

Martijn Verkerk

Martijn Verkerk - sommelier

Smaragd Wijnen, Driebergen

“We zijn groot fan van wijnen met een biologisch-dynamische bodem en vinden het gebied waar de wijn vandaan komt belangrijk. Maar waar we nóg meer naar kijken, zijn de wijnboeren. Gelukkig zijn er veel jonge wijnboeren die openstaan voor verbetering. Zij streven naar een beter bodemleven en stimuleren het ecosysteem waarin ze werken. ‘Beste Sommerlier van Nederland’ is natuurlijk eervol, maar vergis je niet; hoe meer je je in wijn verdiept, des te vaker je ontdekt dat je eigenlijk nog maar zo weinig weet.”

Martijn Verkerk is importeur van natuurlijke wijnen maar bovenal groot liefhebber en is oprichter van Smaragd Wijnen. Geboren en getogen in een boerengezin op het platteland van Werkhoven. De liefde voor de natuur is hem dus met de paplepel ingegoten, en heeft daarmee indirect ook de liefde voor de wijn aangewakkerd. In 2010 werd hij uitgeroepen tot ‘Beste Sommelier van Nederland’.

Milan Visser

Milan Visser - sommelier

't Klooster,
wijk bij duurstede

“Koken doe ik eigenlijk al zo lang als ik mij kan heugen, en de interesse in wijn is erbij gekomen toen ik op mijn 9e met mijn vader naar een wijnproeverij ging op vakantie in Frankrijk. Ik ben heel blij dat ik inmiddels op hoog niveau aan het werk ben als sommelier. Maar ik wil me blijven ontwikkelen in de breedte, dus ik doe nu de Hogere Hotelschool om deze kneepjes van het vak te leren.”

Milan Visser heeft, dwars door z’n horeca-opleidingen heen, altijd een groot hart voor wijnen gehad. Al op zijn 17e schoof hij als sommelier bij sterrenrestaurant Valuas aan en kreeg hij de smaak helemaal te pakken. Een sommelier-opleiding en een baan als sommelier bij sterrenrestaurants Parkheuvel en Heeren van Haarinxma verder, heeft hij inmiddels zijn draai gevonden als Manager/Maître/Sommelier bij Bistro de la Mer. En ook daar is inmiddels een Michelinster gevallen.