EXCLUSIEVE CULINAIRE BELEVING OP TOPNIVEAU

Haute cuisine in je achtertuin, dat is wat Mazijk Culinair wil laten zien! De sterrenchefs van Nederland komen speciaal naar Wijk om je een unieke culinaire beleving te bieden.

En jij kunt daarbij zijn! 
Dit jaar zijn we terug op vrijdag 21 juni, zaterdag 22 juni en zondag 23 juni 2024.

Schuif aan! Reserveer alvast een stoel, of tafel voor een hemelse lunch of diner, bereid door sterrenchefs!

Een culinair festival
De initiatiefnemers van Mazijk Culinair, topchefs Rik Veen, Roy Schipper en Toby Sadettan hebben hun collega’s en vrienden gevraagd om Mazijk Culinair naar een onvergetelijk culinair hoogtepunt te helpen brengen. Hun filosofie? Hoog op smaak, creatief en spannend koken, met oog voor en dicht bij hun gasten! Vrijwel alles maken ze in eigen keuken, tot en met het zuurdesembrood. Met in de hoofdrol: groenten die in Nederland gekweekt of geteeld kunnen worden.

De meeste van deze topchefs zijn aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers; een gedreven vriendenclub van jonge honden en oudgedienden die als topchefs liefde voor kwaliteit en ambacht delen, en gezamenlijk onderweg zijn op een reis naar de ultieme smaken.

Initiatiefnemers van Mazijk Culinair

Wij zijn Rik, Roy en Toby. Met ervaring in internationale en nationale fine dining en sterrenrestaurants, delen we de overtuiging dat verfijnd eten en drinken een blijvende indruk moet achterlaten. Op onze gasten én de lokale gemeenschap. In onze keuken werken we daarom uitsluitend met producten van gelijkgestemden uit de directe omgeving. Dagelijks oogsten we bij Telers van de Put, in de Wijkse Moestuin en het voedselbos Natuurlijk heel leuk. Zo garanderen we een eerlijk verhaal van herkomst.

Die voeten in de klei bieden een stevige bodem om onze blik vooruit te richten. De lokale natuur en biodiversiteit bepalen met welke ingrediënten we werken, zonder verspilling. Keer op keer worden we uitgenodigd om te blijven ontdekken en onze creativiteit en vakmanschap te verdiepen. Samen met ons team zijn we toegewijd om voor elke gast een persoonlijke ervaring te creëren in een elegant en warm interieur.

Culinaire beleving

Chefs Mazijk Culinair 2024

Maak kennis met de chefs en hun keukens

Het diner op vrijdagavond wordt verzorgd door

Executive Chef Arjan Speelman

Ciel Bleu

in Hotel Okura Amsterdam

Ciel bleu is een uitnodiging om culinaire ambacht en service te beleven. Ciel bleu staat voor puur koken met lef, liefde en ambacht. Trouw aan de traditionele Franse keuken met innovatieve technieken, vol met wereldse invloeden en specerijen. Het Ciel Bleu team is een eenheid. Met elkaar creëren ze de authentieke twee Michelinsterren beleving van Ciel Bleu. 

Een totaalbeleving op culinair topniveau. Zij laten u de puurheid van onze ingrediënten proeven en kennismaken met traditionele ambacht vol met verrassende elementen. Pure ingrediënten, specerijen en innovatieve technieken brengen we bij elkaar tot een originele en verrassende smaakbeleving. Elke hap is een reis op zich. Onze gerechten nemen u steeds verder mee in vervoering, terwijl het hoofdingrediënt de boventoon voert.

Soenil Bahadoer

De Lindehof

“Met een rijkdom aan smaken in mijn roots kan ik alle kanten op. Ik ga door waar anderen stoppen. Vooruitdenken en vernieuwen om te bereiken wat sommigen misschien wel voor onmogelijk houden. Dat maakt onze zaak zo bijzonder.

 Als je een hap neemt proef je als gast: hier zit passie achter. We werken niet volgens een standaard maar innoveren continu. ‘Evolutie voeren in de keuken’, noem ik dat. Het is onze grootste kracht. Nieuwe smaken ontstaan door de culturen die ik vanuit huis heb meegekregen te combineren met gastronomie. Ik ben in Suriname geboren en opgegroeid als Hindoestaans kind. Thuis kookten ze vanuit het hart zonder tijdsdruk. Dat maakt de smaken zo sterk. Ze zijn anders ontplooid.”

Richard van Oostenbrugge

Richard van Oostenbrugge

Restaurant 212, Amsterdam

“Onze kookstijl is rustiek en opwindend. We werken met de allermooiste producten waar we zowel een klassieke als spannende twist aan geven. De à-la-cartekaart bestaat grotendeels uit signatuurgerechten die we continu blijven ontwikkelen en vernieuwen. Zo verrassen we met het allerbeste wat we hebben in product en presentatie.”

Richard van Oostenbrugge (1975) leerde het koksvak bij klassieke bedrijven in Frankrijk en Zwitserland. In 2008 vormde hij voor het eerst een team met Thomas Groot (1985) bij het Amsterdamse restaurant Envy; het begin van een ijzersterke combi van ambacht, kwaliteit en creativiteit. In 2013 koken ze de eerste ster voor Envy, in 2014 de tweede en wordt Richard ‘Gault&Millau Chef van het Jaar’. In 2018 openen ze als patron-cuisiniers, op hun droomlocatie, Nederlands eerste no-table restaurant ‘212’. Binnen een jaar ontvangen ze een eerste Michelinster en in 2021 de tweede. Vlakbij 212 opende het duo afgelopen jaar De Juwelier* en La Mer.

Rik Veen

Rik veen

lutum
wijk bij duurstede

Rik startte zijn culinaire carrière als leerling bij onder meer Tantje Koosje in Loenen aan de Vecht. Bij tweesterrenrestaurant de Lindehof in Nuenen werkte hij eerst als chef de partie en daarna nog 2,5 jaar als souschef. Tegenwoordig is hij regelmatig te vinden in de moestuin. Hoe het groeit en bloeit, daar weet hij alles van. Om zijn originele ideeën over presentatie, smaak en textuur te realiseren, is hij niet wars van een scheikundige uitdaging. Graag verrast hij zijn gasten door het bekende in een andere context te plaatsen. Maar altijd staan spanning en verfijning in smaak voorop. Ook in de uitvoering van zijn desem gaat Rik met zorg te werk. De deuren gaan pas open als perfectie bereikt is en de geur van vers brood het restaurant vult.

Roy Schipper

Roy schipper

lutum
wijk bij duurstede

Roy is diepgeworteld in de omgeving van Wijk bij Duurstede. De fijne kneepjes van het vak leerde hij als souschef bij verschillende restaurants in de Betuwe en Midden-Nederland en hij werkte als chef de cuisine bij Coco Pazzo in Houten. Zijn manier van koken is puur en laat de rijkdom van de lokale natuur zien. Met veel respect voor de ingrediënten kiest hij de juiste bereiding waarbij niets verloren gaat. Wild van de jager en varken of rund van de boer beent hij eigenhandig uit. Zijn gerechten presenteert Roy het liefst in combinatie met een perfect uitgevoerde saus. Daar serveert hij met liefde wat extra van uit.

de sommeliers 2024

Toby Sadettan

Toby Sadettan

lutum
wijk bij duurstede

Deze geboren Parijzenaar is de gastheer pur sang die je met alle egards ontvangt en je onmiddellijk doet thuis voelen.

Als award winning sommelier met veel internationale ervaring in sterrenrestaurants in Frankrijk, Denemarken, Australië en Finland, zorgt Toby voor spannende combinaties in wijn en spijs. In aansluiting op de filosofie van een heldere herkomst, is hij voor zijn wijnen altijd op zoek naar wijnmakers met een kleinschalige productie. Hun ambachtelijke werkwijze is veelal biologisch. Toby vertelt graag het verhaal achter de wijnen die hij aanbiedt in een arrangement of die je kiest van de exclusieve wijnkaart.

Martijn Verkerk

Martijn Verkerk - sommelier

Smaragd Wijnen, Driebergen

“We zijn groot fan van wijnen met een biologisch-dynamische bodem en vinden het gebied waar de wijn vandaan komt belangrijk. Maar waar we nóg meer naar kijken, zijn de wijnboeren. Gelukkig zijn er veel jonge wijnboeren die openstaan voor verbetering. Zij streven naar een beter bodemleven en stimuleren het ecosysteem waarin ze werken. ‘Beste Sommerlier van Nederland’ is natuurlijk eervol, maar vergis je niet; hoe meer je je in wijn verdiept, des te vaker je ontdekt dat je eigenlijk nog maar zo weinig weet.”

Martijn Verkerk is importeur van natuurlijke wijnen maar bovenal groot liefhebber, is oprichter van Smaragd Wijnen. Geboren en getogen in een boerengezin op het platteland van Werkhoven. De liefde voor de natuur is hem dus met de paplepel ingegoten, en heeft daarmee indirect ook de liefde voor de wijn aangewakkerd. In 2010 werd hij uitgeroepen tot ‘Beste Sommelier van Nederland’.

Vinvin

't Klooster,
wijk bij duurstede

Noël VanWittenbergh, SVH wijnmeester

Ciel Bleu

in Hotel Okura Amsterdam

Is op vrijdagavond verantwoordelijk voor de bijpassende wijnen.

SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh heeft voor u de meest exclusieve wijnen geselecteerd die de gerechten harmonieus aanvullen. ‘’Wij luisteren naar de smaakherkenning van de gast en creëren de Ciel Bleu ervaring door een derde smaak toe te voegen aan de gerechten. Iets dat men niet dagelijks proeft en waarvoor volop nagedacht is.’’

Kunst en decoratie

Ruben Verheggen

Food for Thought

Food for Thought, ook dát hoort bij Mazijk Culinair! Tijdens het festival vind je over het terrein verspreid de prikkelende kunst van Ruben en Eva. Zij zijn internationaal bekend en gewaardeerd om hun 3D handgemaakte kunst die met een knipoog je blik op het dagelijkse leven even op z’n kop zet.

Hun aimabele figuurtjes vormen een satirische conversatie tussen popcultuur, maatschappelijke normen en consumentisme: ‘Kunst met een R’, zoals ze het zelf noemen.

Ruben en Eva’s kunst zijn momenteel te vinden in Londen, New York, Miami, Tel Aviv, Mykonos, Las Vegas, Aspen én Wijk bij Duurstede. Wellicht ken je ze ook van Voetbal International, de tv-show die hun werk grote bekendheid gaf.

STUDIO MENNO KROON

We zijn er trots op om voor de sfeer en uitstraling op de historische locatie van Mazijk Culinair samen te werken met Menno Kroon. Zijn florale handschrift geniet inmiddels wereldwijd status. Net als zijn interieurontwerp en kunstvisie blijft hij vasthouden aan zijn intuïtie. Het is het kompas waarmee Menno Kroon zeventien jaar onafgebroken aan de top staat. Altijd op zoek naar de ontwapenende puurheid van nog onontdekte bloemen of interieurcombinaties. Om deze te vangen en te delen.

Menno zijn doel is om de schoonheid van moeder natuur dichterbij te brengen en hiermee ruimtes een ziel te geven. Zijn creatieve visie wordt ingezet in de fuctie van art-director bij interieur projecten, maar ook de vormgeving van (corporate) events. 

Sinds 2008 ook in een bloemenlandgoed in het pittoreske Cothen –zijn stilteplaats.

Studio Menno Kroon is de plek waar alle magie achter de wereld van Menno Kroon plaatsvindt – creatieve brainstorms, productiewerk, interieur ontwerp en nog veel meer. Al deze aspecten van de wereld van Menno Kroon worden in de studio uitgedacht door Menno en zijn team, gesitueerd naast de evenement locaties op het landgoed. 

moestuin

Groenten van het seizoen, met liefde en aandacht geteeld

Op 1 ha wordt groente geteeld voor de directe afzet in de vorm van oogstaandelen. De meeste gewassen worden buiten geteeld en er zijn ook 2 tunnelkassen. Naast groente worden ook (klein)fruit en bloemen verbouwd.

In de tuin wordt aan de hand van de principes van de Biologische Tuinbouw gewerkt. Hierbij worden de seizoenen gevolgd en worden de natuurlijke lokale omstandigheden gerespecteerd.

De tuin is een zelfoogsttuin. Dit houdt in dat klanten hun eigen groente komen oogsten. De tuin wordt hierdoor een gemeenschapstuin. Er vinden allerlei activiteiten plaats om het contact tussen oogstgenoten te bevorderen.

De randvoorwaarden van de Wijkse Moestuin zijn gebaseerd op de basisprincipes van de gemeenschapslandbouw. Trefwoorden zijn: milieuvriendelijk, sociaal, solidair.