Speciaal ijs op de ProefMarkt Mazijk Culinair

NIEUWS

Speciaal ijs

WIJK BIJ DUURSTEDE – Wijkse culi-ondernemers doen in groten getale mee aan de ProefMarkt van Mazijk Culinair. „Een geweldige kans om ook eens met elkaar samen wat moois neer te zetten. Het geeft een gevoel van saamhorigheid,” aldus ijsmaker Tim Verheggen, een van de jongste ondernemers die door het enthousiasme van de ‘jongens’ van restaurant ’t Klooster is geïnspireerd. Hij bereidt speciaal voor Mazijk Culinair drie nieuwe smaken. Een ijsje in Wijk zal nooit meer zomaar een ijsje zijn! 

Dit jaar vindt de eerste editie van Mazijk Culinair plaats. Van 16 tot18 juni maak je kennis met wat Wijk bij Duurstede én vele nationale sterrenchefs te bieden hebben. Op de fraaie historische stadshart Mazijk staan het hele weekend de lekkerste culinaire vindingen voor je klaar. „Reken maar dat we meedoen!” zegt Verheggen enthousiast. „Er staat al die dagen een ijscokar van ons op het festivalterrein. En natuurlijk heb ik speciaal hiervoor smaken bedacht met een culinaire invalshoek.”

Verheggen haalt de melk voor zijn ijs direct van de boerderij in de buurt; hij is voorstander van lokale producten voor lokale lekkernijen. Zijn kersenijs, met kersen uit Cothen (De Kersenhut van Erik Vernooij, is een populaire hit en zodra de kersen er weer zijn komt dat beslist op het menu. Maar dan zijn we er nog niet. Maar liefst drie verschillende nieuwe soorten ijs komen erbij. Wat te denken van sinaasappel-pistache ijs en vlierbloesemijs – met vlier uit de kasteeltuin. En ten slotte het grootste experiment: spekkoekijs.

Hoe zijn al die smaken tot stand gekomen? „In een restaurant in België at ik een keer sinaasappelcake met pistache erover. Wat een beleving! Dat heb ik altijd onthouden, die smaak wilde ik in ijs kwijt. En dat is gelukt. Een van mijn lekkerste combinaties, denk ik. Maar ik ben ook gek op Indische spekkoek. Daar ijs van maken, dat ging niet zo gemakkelijk. Daarvoor moest ik bij een toko nagaan wat er allemaal voor ingrediënten in de spekkoek gaan. Die smaken moest ik dan aan de melk en room meegeven. En dan dat groene kleurtje. Smaak zit er eigenlijk niet aan, maar iedereen herkent spekkoek aan die felgroene kleur. Ook dat bleek gewoon te koop. Ik heb er witte chocolade mee gekleurd en dat over het ijs gedaan. Perfect, je herkent het meteen als de spekkoekkleur en die zoetheid van de chocolade maakt het af.”

Denk eens aan de smaak van Monchou en Amarene kersen en je hebt een aardig beeld van de bijzondere soorten ijs die Tim tijdens de ProefMarkt op Mazijk Culinair gaat laten proeven. En het kan haast niet anders of de topchefs die het festival bezoeken gaan ook bij Tim langs, want enkelen hebben hun eigen ijssalons naast hun restaurants. Zoals Andre van Alten van La Provence, en Wilco Berends van De Nederlanden. 

Hoe ver durft Verheggen te gaan? Dropijs, haringijs? Tim Verheggen: „De mogelijkheden zijn eindeloos. Haringijs heb ik zelf geproefd, maar dat zie ik als iets eenmaligs. Ik zal het niet zo snel maken. Weet je wat er ook komt? IJs van echte vanille uit Madagaskar. Het klinkt misschien gek, maar daar verheug ik me enorm op!” 

In het weekend van 16 tot 18 juni kun je het allemaal zelf komen proeven op de ProefMarkt van Mazijk Culinair – www.mazijkculinair.nl