Wijkse moestuin tijdens Mazijk Culinair ProefMarkt

NIEUWS

Wijkse moestuin

WIJK BIJ DUURSTEDE – Zo vlak voor de start Mazijk Culinair van 16 tot en met 18 juni op bezoek bij de bron van vrijwel al het lekkers dat de koks van restaurant ’t Klooster maken: de Wijkse Moestuin. Tuinder Bea van Sprakelaar neemt ons mee en vertelt: „Het is geweldig om mee te maken dat de jongens van ‘t Klooster van die heerlijke dingen maken van onze groenten!” 

„Vrijwel iedere dag komen ze hier, de chef-koks Roy Schipper en Rick Veen. Dan plukken ze groenten en stellen vragen waar ik het antwoord niet op weet, want meestal kun je niet goed voorspellen welk gewas wanneer en tot hoe lang zal groeien. Het is geweldig om mee te maken dat ze er dan van die heerlijke dingen van maken. Aardpeer is een prachtig voorbeeld. Om eerlijk te zijn, vind ik aardpeer helemaal niet zo lekker, maar zoals die jongens dat maken, zalig!”

Bea vertelt enthousiast, tijdens de wandeling over de Wijkse Moestuin lopen. Voor wie het nog niet weet te vinden: achter de perengaard, vlak voor je via de Graaf van Lynden van Sandenburgweg Wijk inrijdt, voor het autobedrijf Van Mossel de perengaard in. Daarachter ligt de tuin, barstens vol groenten. Alles biologisch en in deze tijd spatten de aardbeien en de sla de grond uit. 

Tuinder Bea van Sprakelaar geeft een workshop pesto maken

Bea van Sprakelaar komt ook naar het culinaire feest de ProefMarkt. Met een geweldig leuke workshop. Schrijf jezelf – of eigenlijk je kinderen – ervoor in, want ze gaan pesto maken met blad van het land en met een heuse vijzel. Verser kan niet! Bea is zelf ook culinair aan de slag gegaan. Paardenbloemgelei en -siroop, en natuurlijk vlierbloesemsiroop en ook daar gelei van. En ze geeft meteen les: „Weet je dat veel paardenbloemen in de tuin een aanwijzing is dat je grond eigenlijk nog niet rul genoeg is? Dat zit zo: alle planten kunnen in mooie rulle grond groeien en concurreren dan met de paardenbloem. Maar vrijwel alleen de paardenbloem kan in harde grond groeien. Met z’n geweldig diepe wortels zoekt ‘ie naar diepere lagen en kan zo overleven. Dus heb je veel paardenbloemen, oogst ze zoveel je kan, want alles van die plant is gezond. Maar doe daarna ook iets aan je grond!” 

Terug naar de ProefMarkt op Mazijk Culinair. Dit is echt een verrassing want je kan er bij Bea nog een paar bijzondere producten kopen. „Poeder van brandnetel, daslook en lavas. Geweldig om thee van de trekken. Maar wanneer je deze poeders door elkaar doet, dan krijg je de basis voor een prachtige bouillon. Of doe er wat lepels van in je spaghettisaus, hupla, meteen op smaak! Alles is hier gemaakt, we hebben een droogkast en met de noordoostenwind van de laatste tijd en de zon is dat zo gebeurd.”

De chefs van ‘t Klooster maken overal iets lekkers van

Hoe kan het eigenlijk dat de chefs van restaurant ’t Klooster hier het jaar rond groentes kunnen oogsten, in december, januari en februari groeit er toch niets meer? Bea: „Dat klopt niet helemaal, er zijn altijd wel planten als boerenkool en palmkool maar inderdaad, het aanbod is erg laag. Ze hebben geleerd dat als er overvloed is, ze direct de producten die ze nog niet gebruiken kunnen inmaken of fermenteren, En ik verzeker je, dat doen ze echt geweldig. Ik verbaas me erover; dan is de bloemkool al lang uit de plant gesneden, maar gaan zij weg met de bladeren want ook daar kunnen ze weer iets lekkers van maken. De tuin geeft altijd wel wat!”

Bea van Sprakelaar is trouwens bezig met een crowdfunding. „Stukje bij beetje kan ik de perengaard hiernaast overnemen. Reuze spannend of dat gaat lukken. Daar ga ik op een heel andere manier telen, niet langer op de open vlakte die we nu hebben, maar in stroken tussen de bomen. En wanneer dat bevalt komen er ook meer bomen in de rest van de tuin.”

Als verrassing en besluit van dit gesprek kunnen wij dan Bea van Sprakelaar een nieuwtje vertellen. Kom naar Mazijk Culinair, dan kan je meemaken hoe Mazijk Culinair een enorme verrassing voor Bea in petto heeft. Want de Wijkse Moestuin is tenslotte een pijler onder het festival!